direct naar inhoud van 2.4 Bos
Plan: Bakkeveen Kom
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0086.01BPKom-0101

2.4 Bos

De bestemming "Bos" maakt de het gebruik van gronden voor bebossing en de daarbij horende voorzieningen mogelijk.

2.4.1 Toelichting op de bestemming

Functionele mogelijkheden

De hoofdfunctie van de bestemming is bos en bebossing. Recreatief medegebruik is in Bakkeveen en omgeving belangrijk en daarom ook bij recht in deze bestemming toegestaan. Om het recreatief medegebruik mogelijk te maken zijn paden, waterlopen andersoortige bijbehorende voorzieningen ook mogelijk.

Bouwmogelijkheden

Gebouwen zijn in deze bestemming niet toegestaan. In de hele bestemming is het wel mogelijk om erf- en terreinafscheidingen met een maximale bouwhoogte van 2,00 meter worden gebouwd. Deze afscheidingen zijn bijvoorbeeld nodig voor de veiligheid.

Daarnaast zijn overige bouwwerken, geen gebouwen zijn, mogelijk tot een maximale hoogte van 3,00 meter. Hieronder vallen onder meer kleinschalige bouwwerken als palen en masten.

Omgevingsvergunning

Voor enkele werken (geen bouwwerken) en werkzaamheden is het mogelijk om een omgevingsvergunning te verlenen. Daarbij gaat het om onder meer het ophogen van gronden en het verwijderen van houtwallen. Door aan dit soort werken en werkzaamheden een vergunning te koppelen, worden ze niet uitgesloten. Dit biedt enige flexibiliteit in de gebruiksmogelijkheden van de gronden. De omgevingsvergunning moet voldoen aan de opgenomen voorwaarden en toetsingscriteria, anders wordt deze niet verleend.

Een omgevingsvergunning hoeft niet te worden verleend wanneer het gaat om bijvoorbeeld de 'normale' onderhoudswerkzaamheden aan het bos.

2.4.2 Uitgangspunten van de regeling

Uitgangspunten huidige situatie

  • De bestaande bosgebieden blijven in deze bestemming behouden.
  • Bouwwerken als terreinafscheidingen zijn mogelijk tot een hoogte van 2,00 meter.

Uitgangspunten beleid

  • Het behoud van het bos is van belang voor het landschap rond Bakkeveen.
  • Extensief recreatief medegebruik is noodzakelijk, mede in verband met nabijgelegen andere recreatieve functies.
  • Voor het recreatief gebruik bedoelde voorzieningen zijn mogelijk binnen de bestemming.
  • Wanneer nodig moeten aanvragen om omgevingsvergunning voor bouwen binnen de bestemming worden getoetst aan het welstandsbeleid.

Uitgangspunten omgevingsaspecten

  • Het behoud van de bosgebieden als zodanig is van belang. Dit komt voort uit wet- en regelgeving.
  • Voorkomen wordt dat bomen zonder meer gekapt kunnen worden, anders dan voor onderhoud en beheer.
2.4.3 Huidige situatie en beleid

Huidige situatie

Het dorp is gebouwd ontstaan op een zandrug. In de loop van de tijd zijn op de zandrug een bosgebied, heidegebied en zandverstuivingen ontstaan. Daarbij zijn kleinschalige waterlopen en -partijen aanwezig. De bosgebieden volgen de loop van de zandrug en liggen daarom oostelijk en westelijk van het dorp. Aan de west- en oostzijde van het plangebied komt het bosgebied binnen de dorpskom. Door de wens voor recreatiemogelijkheden, zijn in het bos onder meer fiets- en wandelpaden aangelegd. Er is vooral sprake van een extensief recreatief gebruik. Het behoud van het bosgebied is wenselijk vanuit natuurwet- en regelgeving.

Bebouwing is binnen de bestemming niet aanwezig en niet gewenst. Hekwerken en andersoortige terreinafscheidingen zijn al wel aanwezig. Op sommige plaatsen zijn deze nodig voor de bescherming van de gebruikers van het gebied en om ongewenste activiteiten te voorkomen.

Beleid

Op 15 juni 2011 hebben Provinciale Staten de Verordening Romte Fryslânvastgesteld. De verordening stelt regels die ervoor moeten zorgen dat de provinciale ruimtelijke belangen doorwerken in de gemeentelijke ruimtelijke plannen. De verordening voorziet niet in nieuw beleid. Uitsluitend geldend provinciaal ruimtelijk beleid is omgezet in algemeen geldende regels. Het ruimtelijk beleid is vooral beschreven in het Streekplan Fryslân 2007. De gronden met deze bestemming zijn bedoeld voor het behoud van het bos. Dat bos is typerend voor het landschap ter plaatsen. De bestemming is dan ook gericht op het behoud van dit landschap.

In het Structuurplan Opsterland 2003 is algemeen toekomstbeleid voor de gemeente Opsterland opgenomen. Dit beleid is gebaseerd op het ten tijde geldende rijks- en provinciaal beleid. Het algemene beleid is per dorp verder uitgewerkt in een ontwikkelingsprofiel. Ook voor Bakkeveen is dit gedaan.

Een belangrijk beleidsuitgangspunt voor de bosgebieden is het behoud ervan. Maar ook het bevorderen van het recreatieve gebruik ervan, zij het extensief.

In alle gevallen moet een aanvraag voor een omgevingsvergunning, waar het gaat om bouwen, voldoen aan de criteria die zijn opgenomen in de Welstandsnota Opsterland . Voor deze gronden in het plangebied geldt het welstandsgebied "buitengebied (besloten landschap)". De daarbij geldende gebiedscriteria zijn, waar nodig en mogelijk, voorzien van een passende regeling in dit bestemmingsplan.